Barel Brentu sa predával v piatok až po 119,17 USD

10.02.2013 Celý región

New York 9. februára (TASR) - Barel (159 litrov) severomorskej ropy Brent sa predával v piatok (8.2.) na komoditnej burze v New Yorku najdrahšie po 119,17 USD (89,11 eura). Jeho cena bola naposledy vyššia vlani v máji. Na sklonku obchodného dňa klesla na 118,90 USD, čo bolo o 1,66 USD viac než vo štvrtok (7.2.) v rovnakom čase. Agentúra Reuters uvádza, že cena barelu Brentu sa za týždeň zvýšila o 1,8 %.

Cenové rozpätie medzi Brentom a ropou West Texas Intermediate (WTI), hlavným druhom tejto komodity v Spojených štátoch, vzrástol až na viac ako 23 USD.

Barel WTI sa predával v piatok po 95,17 USD, čo bolo o 11 centov menej ako deň predtým. Jeho týždňová cena klesla tento rok prvýkrát.

Experti Goldman Sachs, americkej veľkobanky, ktorej vplyv na komoditnom trhu je veľmi silný, uviedli, že zdraženie Brentu tento rok o 10 USD "nevyplýva ani tak zo šoku na strane ponuky, ako zo zlepšenia dopytu po komodite".

V piatok k rastu ceny komodity na svetovom trhu prispela najmä správa o silnom celkovom raste čínskeho vývozu i dovozu v januári. Podľa oficiálnych pekinských údajov sa medziročne zvýšil aj dovoz ropy o 7,4 % na 5,92 milióna barelov denne. Analytici však vzostup dovozu ropy dávajú do súvislosti s príchodom nového lunárneho roku. Jeho oslavy sa budú konať nasledujúce dva týždne.

Rastovým faktorom pre cenu ropy zostáva pretrvávajúce napätie na Blízkom východe a okolo iránskeho jadrového programu.

Kurz:
(1 EUR = 1,3374 USD)
 

Vyberte región